preskoči na sadržaj
Turizam i baština

Sekciju vodi Marijan Maršić.

Na samom početku školske godine primili smo nove članove u našu sekciju i upoznali ih s planom i programom rada. Prvi od naših projekata bio je zamišljen kao terenski rad. Počeli smo sakupljati  stare predmete po okolici koje su upotrebljavali naši preci, zatim smo te sakupljene predmete čistili i restaurirali. Nakon toga smo dokumentirali prikupljenu  građu i napravili sistematizaciju. Pripremali smo  pronađene  predmete na terenu za izložbu u školi kako bi djelovali na ostale učenike i potakli ih na razvijanje svijesti o očuvanju baštine naših predaka.

Kad se malo popravilo vrijeme otišli smo na lokalitet Crkvine gdje smo se upoznali s našim novim projektom. Počeli smo prikupljali podatke za učeničku brošuru o arheološkim iskopinama u Cisti Velikoj koje se nalaze u neposrednoj blizini škole. Susreli smo se  s diplomiranim arheologom na arheološkom lokalitetu, upoznavali se sa značajkama samog lokaliteta. Počeli smo raditi na brošuri koristeći sve prikupljene materijale. Izrađenu  brošuru o Crkvinama u Cisti Velikoj poslali smo na tiskanje kako bi bila spremna za Smotru učeničkih zadruga.

Zajedno sa učenicima iz tkalačke sekcije radili smo na stvaranju etnografskih proizvoda. Prije toga smo se upoznali sa izradom tradicijskih torbica na tkalačkom stanu.

Početkom ožujka smo počeli prikupljati narodnu usmenu baštinu (stihove gange) po Imotskoj krajini. Članovi naše sekcije su izašli na teren i zapisivali stihove gange od svojih djedova, baka, susjeda, prabaka, itd. Nakon prikupljene građe, stihove smo klasificirali i razvrstali prema temama. U dogovoru s našim učenicima, počeli smo ih uvježbavati pjevati gangu. Također smo napravili prezentaciju i plakat o gangi koje ćemo pokazati na smotri.

Istraživali smo kod baka i djedova običaje za vrijeme proslave sveca zaštitnika našeg mjesta – Ciste Velike u njihovo vrijeme i uspoređivali ih sa današnjim proslavama u mjestu da pokažemo našim kolegicama i kolegama kako je potrebno njegovati običaje naših starih jer će u protivnom ti običaji otići u nepovrat i potpuno nestati.

Na ovoj stranici možete preuzeti brošuru o Crkvinama.

Priloženi dokumenti:
crkvine cista velika.zip

Aktivnosti

Terenska nastava

Terenska nastava u sklopu izvannastavne aktivnosti Turizam i baština

  :: opširnije :: 


objavio: Nives Bešić  datum: 4. 2. 2015. 18:01
 


TražilicaCI SDŽ

Kviz "SafetyNet"


Različak - školski list

Priloženi dokumenti:
razlicak 3.pdf


Natječaji

Ponude

Obavijest o odabiru najpovoljnije ponude za provedbu izvanučioničke nastave

 

Rezultati odabira ponuda na javni poziv-ekskurzija učenika 7. i 8. razreda


Izleti/Ekskurzije

NATJEČAJI ZA TURISTIČKE AGENCIJE

Javni poziv turisičkim agencijama za organizaciju ekskurzije 7. i 8. razreda 2018./2019. godine.

Ponude se šalju na adresu škole:

OŠ Ivana Gorana Kovačića

Cesta dr. Franje Tuđmana 60,  21244 Cista Velika

u zatvorenoj omotnici s naznakom "Javni poziv - ne otvaraj" i broj ponude.


Natjecanja

Vremenik

Dokumenti

Svjedodžbe duplikati

DUPLIKAT ILI PRIJEPIS SVJEDODŽBE

Ukoliko je razredna svjedodžba izgubljena, obrascem ZAHTJEVA u privitku može se zatražiti izdavanje duplikata/prijepisa svjedodžbe. Zahtjev se podnosi u tajništvu Škole svakim radnim danom u uredovno radno vrijeme za stranke od 08:00 do 13:00 h.

Pristojbu plaća podnositelj zahtjeva za izdavanje duplikata svjedodžbe u trenutku predaje zahtjeva.

 


Javna nabava

Brošure

 

 


Oglasna ploča

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju